Μεγάλη ήταν η προσέλευση των παραγωγών στην ενημερωτική ημερίδα με θέματα την Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) που απειλεί την καλλιέργεια της ελιάς και τους εχθρούς-ασθένειες του αμπελιού που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ο Σύλλογος Γεωπόνων Τριφυλίας, την Πέμπτη 30 Απριλίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στους Γαργαλιάνους.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι γνωστό για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί στην Αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια (ασθένεια Pierce), εσπεριδοειδή (ποικιλοχρωματική χλώρωση, citrus variegated chlorosis) και πυρηνόκαρπα (προκαλεί μια αδροβακτηρίωση), ενώ προσβάλλει πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη) αλλά και δασικά ή και ζιζάνια. Και ενώ στην Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και έχει χαρακτηρισθεί ως παθογόνο καραντίνας, βρέθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλλει ελαιόδενδρα και να προκαλεί σ’ αυτά μια ασθένεια που εξαπλούται ταχύτατα. Η ελιά φαίνεται ότι είναι ένας νέος ξενιστής του βακτηρίου που δεν έχει αναφερθεί σε άλλο μέρος του κόσμου και το γεγονός αυτό, όσο και η εμφάνισή του στη γειτονική μας Ιταλία, εύλογα προκαλεί έντονη ανησυχία και στη χώρα μας.

 

Σύμφωνα με όσα επισήμανε o γεωπόνος Αντώνιος Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, «είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την φυτοπροστασία στα αμπέλια και στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της περιοχής μας, αλλά και στη νέα ασθένεια που αποτελεί απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια, το βακτήριο Xylella fastidiosa. Σκόπος της ενημέρωση είναι να μην υπάρξει πανικός,΅να ξέρει τα μέτρα που πρέπει να πάρει ο παραγωγός καθώς και να είναι σωστά ενημερωμένος», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο συντονιστής της συζήτησης γεωπόνος κ. Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, διευθυντής σύνταξης στην ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης «Αγρότυπος» είπε, «Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία και εχει ανησυχήσει ολη την Ευρώπη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί η ασθένεια υπάρχει διπλα μας, στην Ιταλία, ενώ εκτός της ελιάς προσβάλλει και άλλες καλλιέργειες».

Ο φυτοπαθολόγος φυτίατρος Ελευθέριος Τζάμος, ομότιμος καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε μιλώντας στην κάμερα του gargalianoionline, «Βρίσκομαι στους Γαργαλιάνους για να δώσω ό,τι σύγχρονο υπάρχει σχετικά με την καλλιέργεια της αμπέλουπου αναφέρεται κυρίως στις ασθένειες της ίσκας, τρεις ασθένεις ιδιαίτερα καταστροφικές για την καλλιέργεια της αμπέλου».

Το παρών στην ημερίδα έδωσε και η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη, η οποία μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Στόχος της Περιφέρειας είναι να μην προσπαθουμε να ενημερώνουμε απο τα γραφεία, αλλα με ενεργο τρόπο να γίνεται η ενημέρωση στους παραγωγους. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις παραγωγες μας οι οποίες είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Την ημερίδα χαιρέτησαν εκπρόσωποι του, Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας, Αγροτικών Συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Τζάμου ο οποίος αναφέρθηκε στις ασθένειες της ίσκας. Είναι χαρακτηριστική χρόνια ασθένεια, με βραδεία εξέλιξη σε αμπελώνες κάποιας ηλικίας, συνήθως μετά το 10-12ο έτος της ηλικίας τους. Καταστρέφει το αγγειακό σύστημα και διακόπτει την τροφοδοσία του φυτού με νερό.

Η δράση του παράσιτου είναι μακροχρόνια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται εξωτερικά, μόνο όταν καταστραφεί το ξύλο και αρχίζει να περιορίζεται ο εφοδιασμός της βλάστησης με νερό. Συνήθως εκδηλώνεται το καλοκαίρι μετά από βροχή ή πότισμα που ακολουθεί περίοδος υψηλών θερμοκρασιών.

Το παθογόνο είναι σύμπλοκο μυκήτων. Η μόλυνση ξεκινά με τα σπόρια του μύκητα (βασιδιοσπόρια) τα οποία μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο και γίνεται στο νεκρό ξύλο όταν είναι βρεμένο. Οι συνθήκες που ευνοούν εκτός από την υγρασία είναι και η ύπαρξη πληγών που φτάνουν μέχρι το ξύλο και ευνοούν την εγκατάσταση των μυκήτων. Σοβαρή επίσης επίδραση στην ανάπτυξη της ασθένειας έχουν η ηλικία των πρέμνων (τα μεγάλης ηλικίας είναι περισσότερο ευαίσθητα), το σύστημα κλαδέματος και το μέγεθος των κλαδοτομών

Η καταπολέμηση γίνεται με το κάψιμο των προσβεβλημένων πρέμνων. Η αποφυγή δημιουργίας μεγάλων πληγών κατά το κλάδεμα και η κάλυψη τους με ειδική αλοιφή αποτελούν μέτρα περιορισμού της ασθένειας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε αρχικώς στους εχθρούς και τα προβλήματα του αμπελιού, με τον περονόσπορο να είναι η σπουδαιότερη ασθένεια του αμπελιού οι οποία προκαλείται από τον μύκητα Plasmopara viticola της οικ. των Peronosporaceae. Οι ζημίες από τον περονόσπορο αφορούν κυρίως την παραγωγή της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Παρατηρούνται ανοιχτοπράσινες κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων που η όψη τους μοιάζει με κηλίδες από λάδι σε ύφασμα και διεθνώς ονομάζονται «κηλίδες λαδιού» . Με ευνοϊκό καιρό οι κηλίδες μεγαλώνουν γρήγορα, συνενώνονται και καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες ή και ολόκληρο το φύλλο. Αν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή όλα τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη καλύπτονται από λευκή εξάνθηση, που είναι οι καρποφορίες του παθογόνου μύκητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καταπολέμηση των ασθενειών όπου βασίζονται αποκλειστικά στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με μυκητοκτόνα. Τα πιο συνηθισμένα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται για τη καταπολέμηση του περονόσπορου είναι τα χαλκούχα, τα διθειοκαρβαμιδικά και πολλά ακόμη διασυστηματικά.

Η γεωπόνος Μαρία Χολέβα αναφέρθηκε στην ομιλία της στην Xyllela fastidiosa χαρακτηρίζοντας τη σαν μία νέα απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια. Έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από που προήλθε η ξυλέλλα και πως έφτασε στην Ευρώπη να απειλεί του ελαιώνες. Το βακτήριο με το όνομα Xylella Fastidiosa, που έχει προκαλέσει πανικό στους Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς και παραμένει γρίφος για τους επιστήμονες που δεν έχουν βρει ακόμα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής του, έχει εμφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2013 στη Νότια Ιταλία στην περιοχή της Απουλίας και κυρίως στο Λέτσε, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο γνωστό μας Μπρίνιτζι. Ειδικά για το πρόβλημα των ελαιοδέντρων στην Ιταλία έχει διαπιστωθεί ότι τα έντομα που είναι φορείς του βακτηρίου ανήκουν στην οικογένεια Cicadellidae & Aphroridae και το έχουν εντοπίσει κυρίως στο τζιτζικάκι Philaenus spumarius L.

Όπως είπε η πιθανότητα εισόδου του Χ Fastidiosa από χώρες όπου το Χ fastidiosa αναφέρεται είναι πολύ υψηλή κυρίως με φυτά που προορίζονται για φύτευση και μέτρια πιθανότητα με φορείς μολυσματικών εντόμων που μεταφέρονται με φυτικά αγαθά.

[ΠΗΓΗ: gargalianoionline.gr]