Εκτύπωση
Κατηγορία: Νέα για γεωργούς

Την υποχρέωση να αποσύρει την πρόταση για την εμπορία και διάθεση του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού έχει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας και την απέρριψε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11 Μαρτίου, στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι την τροπολογία που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, σύμφωνα με την οποία θα επέβαλε συνθήκες μονοπωλίου των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, την είχε απορρίψει και η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου σε σχετική ψηφοφορία στις 11 Φεβρουαρίου.

 

Ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας την παραίτηση του Επιτρόπου Υγείας κ. Τόνιο Μποργκ, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τον θεωρεί υπεύθυνο όχι μόνο για την απροκάλυπτη πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και για την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού.

«Η σημερινή ψηφοφορία εκφράζει τη βαθειά δυσαρέσκεια του Κοινοβουλίου για την πρόταση της Επιτροπής, η οποία δεν πέτυχε τους βασικούς στόχους της, όπως είναι η απλούστευση των κανόνων και η προώθηση της καινοτομίας. Είναι επίσης ενδεικτική των ανησυχιών πολλών ευρωβουλευτών για τη συγχώνευση, για παράδειγμα, 12 οδηγιών σε έναν ενιαίο κανονισμό με άμεση ισχύ, που δεν αφήνει στα κράτη μέλη περιθώρια να προσαρμόσουν τους νέους κανόνες στις ανάγκες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) . «Θέλουμε να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας, ως ευρωβουλευτές που νομοθετούν από κοινού με το Συμβούλιο ως προς την εν λόγω νομοθεσία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να λάβουμε μια βεβιασμένη απόφαση σχετικά με ένα θέμα που είναι ζωτικής σημασίας για πολλές ενώσεις αγροτών, επιχειρήσεις και πολίτες. Ο αυξημένος αριθμός των πράξεων κατ 'εξουσιοδότηση, που συνεπάγεται ο κανονισμός, θα δώσει στην Επιτροπή υπερβολικά ευρείες εξουσίες σε ορισμένους τομείς που, λόγω της ευαισθησίας τους, θα πρέπει να προσδιορίζονται στο νομικό κείμενο», εξήγησε ο εισηγητής Sergio Paolo Francesco Silvestris (ΕΛΚ, Ιταλία).

«Ως εκ τούτου, εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αποσύρει αυτό το ευρέως αμφισβητούμενο κείμενο και να προτείνει ένα καλύτερο. Είναι σαφές ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να επανασχεδιαστούν ώστε να λάβουν περισσότερο υπόψη τους τις διαφορετικές καταστάσεις που υπάρχουν στα διαφορετικά κράτη μέλη και να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις για όλους τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Ελπίζουμε τα κράτη μέλη να έχουν επίσης το θάρρος να ακολουθήσουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απορρίψουν, επίσης, αυτή τη μη ικανοποιητική πρόταση της Επιτροπής», πρόσθεσε ο κ. De Castro.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια και την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή. Αν δεν κερδίζαμε αυτήν την κρίσιμη μάχη, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν τους σπόρους τους.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κατέθεσα την πρόταση απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν περίμενα ότι θα υπερψηφίζονταν σήμερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών. Οι νίκες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς όλων μας αλλά και προϊόν της μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή.

Κάλεσα τον Επίτροπο Υγείας κ. Μποργκ να παραιτηθεί καθώς δεν μπορώ να δεχθώ ως σύμπτωση την κατάθεση της απροκάλυπτης πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από τον ίδιο Επίτροπο. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά».

Επόμενα βήματα:

Δεδομένου ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποσύρει την πρότασή της μετά από την απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν στο σύνολό τους το νομοσχέδιο την Τρίτη 11 Μαρτίου (με 650 ψήφους υπέρ και 15 κατά), στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης.

Το νομοσχέδιο θα εξετάσει στη συνέχεια το Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τα κράτη μέλη. Αν το Συμβούλιο ταχθεί επίσης υπέρ της καταψήφισης του νομοσχεδίου, η νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Το Συμβούλιο έχει επίσης τη δυνατότητα να τροποποιήσει την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή, το Κοινοβούλιο μπορεί είτε να απορρίψει τις τροπολογίες του Συμβουλίου στο στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης - και έτσι να δώσει μια και καλή τέλος στο νομοσχέδιο - είτε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική διατύπωση της νέας νομοθεσίας για το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό.

Το χρονικό του κανονισμού για τους σπόρους:

-Στις 6 Μαΐου 2013, μετά από πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) και στη συνάντηση των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ρυθμίζουν το εμπόριο σπόρων σε όλη την Ε.Ε., ψηφίζεται πρόταση εισαγωγής νέας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία από το 2016 κανείς δεν θα μπορεί να εμπορεύεται σπόρους στην Ε.Ε. που δεν είναι καταχωρημένοι σε εθνικούς καταλόγους.

-Στις 12 Δεκεμβρίου 2013 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ζητεί την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.

-Στις 18 Δεκεμβρίου 2013 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ζητεί την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

-Στις 30 Ιανουαρίου 2014 η τροπολογία υπερψηφίζεται ομόφωνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ε.Κ..

-Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 η τροπολογία υπερψηφίζεται σχεδόν ομόφωνα και από την Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.

[ΠΗΓΗ: agronews.gr]